Tassen met een boodschap

Unsplashed background img 2

Twee tassen met een boodschap

Ik ontwierp twee tassen met een bijzondere boodschap: een buideltas gemaakt uit het leer van een gelooide koeienmaag en een bolvormige tas met de riem van “blindedarm”. Ze zijn gemaakt uit natuurlijk gelooid leer. 

Koeienmagen worden doorgaans gewoon weggegooid of verwerkt in hondenvoer. Hier worden ze een duurzaam materiaal. Beide tassen vertellen een “boodschap”. Het zijn geen “boodschappentassen”, maar “boodschap-tassen”.

Plastic herschept onze kusten in een vuilnisbelt en schaadt het natuurlijk habitat van het zeeleven. Dieren raken verstrikt in stukken plastic. (...)

Op het platteland worden dieren ziek door het eten van afval zoals drankblikjes. Plastic is hier eveneens een grote boosdoener. Jaarlijks sterven honderden koeien omdat zwerfvuil hun maagwand doorboort. (...)

99% van wat we kopen, komt binnen de 6 maanden in het vuilnis terecht. (...)

De buideltas is gemaakt van ondermeer koeienmaag. De koe is zelf het slachtoffer van de wegwerpcultuur. De maag is naar buiten gehaald. Ze onthult haar geheimen. Voor veel mensen wekken deze materialen een aversie op, Ze zijn een cruciaal onderdeel in de spijsvertering van de koe. De maag en de blindedarm zijn omgetoverd in een duurzaam herbruikbaar materiaal. (...)

Het horloge, het duurzame geschenk, is een slachtoffer van de wegwerpcultuur. De waarde die we er eens aan schonken als een waardevol verpakt geschenk op bijzondere momenten in ons leven, lijkt verloren te zijn gegaan. Aan onze buideltas bengelt een horloge, het geschenk hangt zichtbaar aan de buitenzijde. 

De tijd tikt. It’s time to act.”

de buideltas, gemaakt van leer van een koeienmaag. 


De bolvorm van de tas symboliseert de aarde, door de mens herschapen in een gigantische vuilnisbelt. De tas staat symbool voor wat we met ons meenemen, voor wat we kopen, Kopen lijkt op zijn beurt symbool te staan voor wegwerpen, als tegenpool voor duurzaamheid en kwaliteit. (...)

De schouderriem is gemaakt van gelooide blindedarm. 
Bron teksten: Haesevoets, L. Packaging, Leuven, 2019.


Packaging .- het boek

Bezoek DE VIRTUELE COLLECTIE

email